Дентално студио "ВИТАДЕНТ"
vitadent.alle.bg

Бременност и зъбно здраве

Бременност и зъбно здраве

Ето някои съвети за бъдещите майки:

- Хормоналните промени през бременността могат да направят венците Ви склонни към подуване и кървене. Вашият зъболекар, ще Ви помогне, ако това стане проблем.

- Може да имате повишена склонност към похапване. Ако храните съдържат лепкави захари или повече бисквити това може да бъде вредно за зъбите Ви. Ограничете похапванията и се придържайте към добре балансирана диета.

- Умората, съпътстваща бременността, подготовките за идването на бебето, или работата извън дома са чести причини бъдещата майка да занемари своето зъбно здраве. Не пропускайте всекидневното миене на зъбите и чистенето с конци.

- Вероятно след раждането няма да има време, затова преди да родите посетете Вашия зъболекар за преглед и почистване на зъбния камък и плака и завършете някоя наложителна работа по зъбите. Уверете се, че зъболекарят Ви знае, че сте бременна преди да Ви направят някоя зъбна снимка или да Ви поставят упойка.

Преди да се появи бебето.
Балансираната диета е от значение за развитието на Вашето неродено бебе. Млечните зъби започват да се образуват около шестата седмица, а постоянните около дванадесетата седмица на бременността.Хранителният режим, който осигурява адекватно количество от витамините А, С, D, протеини, калций и фосфор, ще осигури градивните елементи за развитието на силни и здрави зъби. Вашият лекар също може да предложи приемането на добавки и витамини, за да повиши доброто здраве на Вас и бебето ви.

Как се отразява бременността на моето здраве?
Мит е, че калцият се губи от зъбите на майката и че с всяка бременност губим и по един зъб. Все пак може да почувствате известна промяна в устната кухина по време на бременността. Главната причина е в хормоните - по точно в увеличаването на естрогена и прогестерона, което е свързано с увеличаване количеството на плаката по зъбите Ви.

Как отлагането на плаката се отразява върху мен?
Ако плаката не се премахва може да причини гингивит-червени,подути венци,които са по-склонни към кървене.Това е т.н. "гингивит на бременните". Ако не се лекува, той води до пародонтално заболяване- по-сериозната форма на венечното заболяване. Бременните имат и риск от развиване на тумори на бременността - възпалителни , доброкачествени разраствания , които се появяват , когато подутите венци биват раздразнени. Обикновено тези тумори са единични и нормално сами изчезват. Но ако туморът е неудобен и се дразни от дъвчене , четкане или други хигиенни процедури , стоматологът може да го премахне.

Как да се предпазя от тези проблеми?
Може да се предпазите от гингивит като поддържате зъбите си чисти , особено около венците. Трябва да четкате с флуорирана паста за зъби, поне два пъти дневно и след всяко хранене, когато е възможно.Трябва също да почиствате внимателно с конец всеки ден.Ако четкането предизвиква сутрешно гадене , изплаквайте устата с флуорни води. По- честото почистване на зъбите при стоматолог ще помогне да се контролира плаката и да се предпазите от гингивит. Контролирането на плаката ще намали също раздразването на венците.

Кога да се прегледам при стоматолог?
Ако планирате бременност или я подозирате,трябва веднага да посетите стоматолога.Можете да планирате среща със стоматолог в първите три месеца на бременността. Стоматологът ще оцени състоянието на устата Ви и ще направи план за остатъка от бременноста Ви.Препоръчва се почистване през втория триместър, когато се оценява ефективността на оралната Ви хигиена.Според състоянието си може да се прегледате и в началото на третия триместър.

Има ли процедури, които трябва да избягвам ?
Повечето процедури при стоматолог могат да се извършват през бременноста, но най-подходящото време за стоматологично лечение е между 4 и 6 месец. Жените със спешни състояния и силни болки могат да се лекуват по всяко време. Трябва да се консултирате, ако ще използвате упойка или има предписани медикаменти. Могат да се правят само спешни зъбни снимки. И накрая - процедурите по избор, които могат и да се отложат, трябва да останат за след раждането на бебето.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg