Дентално студио "ВИТАДЕНТ"
vitadent.alle.bg

Лечение на корено-каналната система на зъба (ендодонтско лечение)

Лечение на корено-каналната система на зъба (ендодонтско лечение)

Ако оставите кариес да престои в устата Ви твърде дълго, той се развива и засяга меката тъкан(нерва) на зъба. Обикновено това е свързано с остра болка, но може да бъде и безболезнено . Тогава се налага нерва да бъде отстранен, т.е. провежда се ендодонтско(кореново) лечение.

Лечение на корено-каналната система на зъба (ендодонтско лечение)
Ако пулпитът не се лекува зъбът се инфектира и може да се наложи да бъде изваден. Когато бактериите достигат най–вътрешния слой на зъба те започват да го разграждат. Обикновено това е свързано с болка без видима причина. Ако не се проведе лечение е възможно възпалението да напредне и да засегне костта. В каналите на зъбите се развива гангрена, която преминава в киста(загниване) на челюстта, абсцес и изваждане на целия зъб. За да се предотврати образуването на киста и последваща екстракция е необходимо канала на зъба да се почисти и да се запълни с инертни материали.
Лечение на корено-каналната система на зъба (ендодонтско лечение)

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ

Какво е зъбен канал? Във вътрешността на корена на зъба са разположени неговите канали. В тях има мека тъкан, наречена пулпа, която съдържа нервите,венозните, артериалните и лимфните съдове на зъба. Зъбните канали са много малки, тънки разклонения, отделящи се от пулпната камера надолу до върха на корена. Всеки зъб има от един до четири канала.

ЗАЩО ЧУСТВАМ БОЛКА?

Когато бактериите в следствие на дълбок кариес или отчупване/фрактура/ при травма проникнат в пулпата и я инфектират, зъбът може да се умъртви. Увредена или мъртва пулпа увеличава притока на кръв и клетъчна активност,при което налягането от вътрешността на зъба не може да бъде освободено. Болка обикновено се чувства при захапване, дъвчене върху зъба, при употребата на топли или студени храни и напитки.  

ЗАЩО ИМАМ НУЖДА ОТ ЛЕЧЕНИЕ НА КАНАЛИТЕ?

Това е необходимо, защото зъбът не може да се излекува от само себе си. Без лечение инфекцията ще се разпространи, костта около зъба ще започне да се разгражда, а той ще се разклати и може да бъде изваден. Препоръчително е навременно лечение, преди появата на болка и усложнения. Често   пациентът е принуден да търси спешна стоматологична помощ, когато единствената алтернатива е екстракция на зъба. Въпреки, че изваждането е по-евтино, пространството, което ще остане, изисква поставянето на имплант или мост, което може да излезе по-скъпо от лечението на зъбния канал. Ако имате избор винаги е по-добре да запазите за повече години Вашите истински зъби.

КАКЪВ Е РИСКЪТ ОТ УСЛОЖНЕНИЯ?

Повече от 95% от леченията на зъбните канали са успешни. Понякога обаче се налага повторно лечение в следствие засегнато канално разклонение, останало незабелязано или при фрактуриране на каналопълнежен инструмент, който е бил използван. И двете се случват много рядко.

КАКВО СЕ СЛУЧВА СЛЕД ЛЕЧЕНИЕТО?

Естественото възпаление на тъканта около върха на корена може да предизвика дискомфорт за няколко дни. Тогава препоръчваме употребата на болкоуспокояващо. Последваща рентгенография може да установи излекуване на тъканта. От този момент нататък е необходимо редовно измиване на зъбите и използване на конец, да се избягва дъвченето на твърди храни върху лекувания зъб, а също така редовни посещения при стоматолог. Препоръчваме контролно проследяване с рентгенови снимки на 6 месеца, 1 год., 2 год. след лечението .

 Кореновото лечение е спасило зъба Ви!

КАК СЕ ИЗВЪРШВА КОРЕНОВО ЛЕЧЕНИЕ ?

Кореновото лечeние е едно от най-сложните манипулации в стоматологията. По-голяма част от пациентите се страхуват от кореновото лечение, известно и като "вадене на нерв", поради неинформираността за самата манипулация. Тук ще Ви разкажем подробно как се извършва самото лечение:

1. Прави се рентгенова снимка на зъба.

2. Лекарят подробно разглежда снимката и преценява необходимостта от кореново лечение , което включва от едно до три посещения.

3. Поставя се лека локална упойка , която гарантира абсолютна безболезненост.

4. Болният зъб се изолира с лигнинови ролки или кофердам.

5. Лекарят прави малък отвор в короната на зъба до откриване на увредената пулпа и така си осигурява достъп до кореновите канали.

6. С помоща на фини инструменти лекарят оформя кореновите канали така, че те да бъдат лесно почистени от инфектираната пулпа , дезинфекцирани и запълнени.

7. Кореновите канали се дезинфекцират чрез промивки с различни разтвори , които напълно унищожават бактериите , причинители на инфекцията.

8. Дължината на каналите се измерва със специален уред, наречен апекслокатор. Обработката и запълването трябва да достигнат точно да апекса (отвора на канала при върха на корена).

9. Ако се налага се поставя памуче, импрегнирано с лекарство и зъбът се запечатва с временна пломба.

10. Лечението приключва със запълване на каналите. Това става чрез най-съвременните методи, а именно с топла и студена кондензация. В кореновите канали се поставя Gutta Percha - материал, извлечен от дърво, което расте в Южна Азия. Кондензиран в кореновия канал, този материал е напълно биосъвместим, което означава, че той не предизвиква никакво дразнене и алергии. Каналът се запечатва така, че да не позволи развитие на бактерии, които могат да причинят грануломи и кисти. Прави се контролна рентгенова снимка и с това ендодонското лечение е завършено. Предстои изграждане на зъба с цел възстановяване на анатомичния му вид и функции.

11. Зъбът може да бъде възстановен с директна реставрация (скулптурира се оклузалната анатомия) или с индиректна реставрация (коронка).

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПАЦИЕНТА!

Продължителността на кореновото лечение зависи от броя на каналите (кътниците имат 3-4 канала, докато предните зъби - 1) и от степента на инфектиране на пулпата и канала.

Ако зъбът е предизвикал подуване, вследствие на проникване на инфекцията през канала до костта, се налага първо тя да се дренира (да се оттече), преди да се запълни каналът.

Провеждането на ендодонтско лечение не означава, че зъбът е застрахован срещу нов кариес или образуване на джоб.

Добрата новина е, че съвременният начин на лечение (кондензирането на каналите с Gutta Percha), който се прилага в нашата клиника , се отличава с минимален процент неуспешни случаи.

След ендодонтското лечение някои хора изпитват слабо подуване или болки в зъба. Обадете ни се веднага. Ние ще Ви назначим медикаменти или допълнителни процедури.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg